2016. február 10., szerda

A Honda NSX - ember, lélek, technika


25 éves szuper sportautó, négycsatornás ABS-el, elektromos gázpedállal, titán hajtókarokkal, a vezető oldalon lélektámasszal. Igen, azzal. Ez a Honda NSX.


Az élet ihletett pillanatai azok, amikor rájövünk, hogy valamit meg kell tennünk. Jó tanácsok, kockázat elemzés, bármilyen magasabb rendű értelem nélkül. Úgy általánosítás mentesen, lélekből. Materialistábbaknak szívből. Az NSX-re tekintettel, most én is így teszek. Elengedem magam, és faszán, szubjektíven, műszaki ömlengés nélkül írok valamit. Elvégre a dilidokimnak igaza van. Így lehet megnyílni J


A márka kétségtelenül legnagyobb legendája egy látomásból született. Mr. Honda, egy a Ferrarikat is szép beszédre tanító szuper sportkocsit álmodott. 

De olyat, aminek megbízhatósága és fenntarthatósága a márka középkategóriás modelljeihez mérhető. Szerintem ez hajnalok hajnalán történt, valahol a tegnapi, megszottyant sushi kétségbeesett ketchupos felturbózása közben. Őrült egy ötletnek tűnik, az is.

De akár emberinek is gondolhatnánk. Hm, emberek??? Tényleg. Honda, Senna, a projekt vezetője Shigeru Uehara. A képeket elnézve, nekem ők is, mind eléggé emberinek tűnnek…

Shigeru Uehara - zseni és ember

Senna és kutymó - zseni és ember és kutyaSennanak volt kutyája? Uehara vajon munkának fogta fel?  A Honda nem is egy ember? És akkor ki Takeo Fujisawa? Emberekben…ne gyárakban, márkákban gondolkodjunk.

A fenti fickók mindegyike zseniális. Az ők, és további kiválasztott 200, álmodni képes ember különös egyvelege ez az autó. Mind benne vannak az NSX minden egyes négyzetcentiméterében. Így az ülés kárpitjában is. Ez a lélektámasz, amit manapság nem szerelnek semmibe sem. Ezért NSX az NSX.

Nem akarom én túlnyálazni a témát,…csak a kutyás Senna-n elmerengtem egy pillanatra.
De, egy egytől tizenhármas skálán akkor mennyire rossz a sushi ketchuppal? És beteljesült Honda álma?Amiért vásárolták az rajta van ezen a képen. Persze muszáj volt mondani egy szint is.

Igen. Ez az autó még a Ferrari 348-ról is simán lerántotta a fecskét ( hűen a korabeli divathoz).

Annyira igen, hogy amikor erre az írásra készültem, egész Európában 93 db eladó 348-asra mindössze 21 db elérhető NSX jut. A következő számokból feltételezem, hogy az első naptól kezdve nagyobb becsben van a legenda, mint a piros.  Az olasz meló összesen 8654 gyártott darabot jelent, az NSX pedig kereken 18.685 alkalommal ment át a minőségellenőrökön.  Az eladó 21-ben biztosan nincs benne persze az a 3 darab amit Senna használt privátban. Három darab! Értjük mi az a szerelem?

Mára szinte ugyanannyit kérnek mindkettőért, de az NSX azért még mindig olcsóbb valamivel. Persze egy F40-es árcetlijével nem versenyezhet, hiába ugyan annyira ritka mindkettő. Úgy 40 ezer euro felett van esélyünk elkezdeni telefonálgatni.  Alku gyanánt én tuti nem sorolnám az áhított NSX hibáit, mert a végére a tulaj még meggondolja magát. Legkésőbb, amikor alánézünk. Én így voltam a béka Corollámmal.

Karbantartás?

Ennek a megválaszolásához találnunk kellene egy magyar NSX tulajdonost. Amíg ő nincs meg, rendelhetünk elméletben olajszűrőt 1653 forintért, fékbetétet 6615 ért, Brembo féktárcsát 15.425 ért, vagy mindenre figyelő tulajdonosként kicserélhetjük a jobb időket is megélt hűtősapkát 1952 forintért. Hát sok pénz ez?

A többit majd megmondja a Sámán!  Legyen ez a mindig fontos, elnyújtott bevezető, konkrét tények nélkül. Nézzétek el. Jancsik tanár úr verte belém történelem órákon, amikor fúrót adott a négyoldalas, évszámos, helyszínes , fullextrás dolgozataimra. Azt mondta nekem ilyenkor: „nem mondtál nekem semmit!”
Nagy tisztelettel gondolok rá. Van is egy idevágó képem! Emberi, nem?

Emberek. Nagy Emberek.


A Sámán elmereng.

Emberi. Igen az. Amennyiben a lélektűzben égő, izzószemű Ayrton démon emberi volt. Volt kutyája, meg humora is. Bergert például állandóan szívatta. De barátok voltak és jókat röhögtek rajta. Mert a nem munkamániás megszállott énje – állítólag – szerethető volt.

Barátok voltak

De, ha az autók közelébe ért, megváltozott. Valami rejtett kémiai összefüggés lehet a dolgok mögött, olyasféle, mint ahogy sok dologgal ellentétben a víz nem összehúzódik, hanem kitágul, ha megfagy. Ayrton is így tágult ki, ha a munkáját végezte. Mint a kisgömböc, ami mindent befal.

Senna is így dolgozott

Egy Brazil és egy Japán. Mi lesz ebből? NSX.


Shigeru Uehara
A Mester. Nem csak Ayrton jóbarátja volt, hanem a Honda Legendás autóinak nemzőatyja is. Az NSX projekten túl neki köszönhető a sokkal nagyobb darabszámban gyártott S2000 és az Integra Type-R is.
Csillog már a könny a szemekben? Milyen életfeladat lehet elvállalni három ilyen autó kifejlesztését? Ilyen lehet az autós megvilágosodás? Ha igen, biztosan nem került ketchup a sushira. Egészen biztosan.

25 év múlva

Ma az új NSX-et ünnepeljük. A belső égésű motor három elektromotorral támogatott, az Ős, Szárnyas Fejvadász inkarnációját. Sok-sok lóerő – 550 körül -  (mi itt a blogon nagyvonalúan nem túrunk utána minden száraz adatnak, mert az úgy igazi, ha belülről jön) és teljes high-tech. Ahogy illik. Ayrtonnak is tetszene.

Ma. Vajon van benne Lélektámasz?

Mert Ayrton Legenda és az NSX is az, akárcsak együtt a fehér zokni, barna cipő páros.FELHÍVÁS!
Akarunk NSX-et, S2000 (na jó, az van a baráti körben, de akkor is) és Integra Type-R-t szagolni. Ha van ilyened, azonnal írj, a Sámán és a Filozófus személyesen veregeti meg a vállad érte!

Elgondolta és leírta: a Filozófus és a SámánNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése