2015. december 3., csütörtök

A Nagy Gyerekülés teszt - Focus, Passat, Audi A6

A Fabia tesztet itt találod. Klatty!

Mi is ez az egész? Klutty!

Három különböző kategória. Három gyerekülés. Face your Fear!
A Fabia remekül szerepelt a Nagy Gyermekülés teszten. Most egy kicsivel nagyobb autókhoz nyúltunk, mégpedig abban a hitben, hogy ezek csak jobbak lehetnek. Hmmm, jobbak?

Új tesztalanyaink egy-két-három kategóriával nagyobbak, mint a Fabia Combi, de szedánok: Ford Focus (2012), Volkswagen Passat VI (2010), Audi A6 (2010). 

A teszt szempontjai: hogyan fér el hátul a három gyerekülés (elfér-e), mennyire nehéz/könnyű betenni őket, hozzáférhetők-e a csatok a ki- és becsatolásnál (egykezes művelet a cél), mekkora a fejtér a gyerekülések fejtámláinál. A részeredményeket egy összbenyomással fejeltük meg („jobb, vagy rosszabb, mint a Fabia?”), ebben természetesen némi szubjektív ítélettel.

A nemhivatalos mérés alapján a hátsó traktus legszűkebb távolsága (az ajtókönyöklők között): Audi és Passat 133 cm, Focus 132 cm. Csak emlékeztetőül: a Fabia 123 cm-rel nagyon megfelelő helykínálatot adott. Kiderült, hogy a tíz centi plusz szinte semmit nem jelent.

Az Audinál kijött, mennyire sokat számít az üléspad kialakítása az üléskomfort és a szubjektív térérzet („elférünk/nem férünk el”) szempontjából. Az A6-os igazából négyszemélyes, a középső hely szükségből van meg.

Az Audi hátsó üléspadja

 A szélső helyeknél a pad jól formázott, ettől a gyerekülések alja nem fekszik föl vízszintesen, befelé dőlnek. Kényelmetlen lehet párszáz kilométert megdőlve leutazni! Természetesen egy vagy két ülés jól elfér hátul, mert akkor a mélyedésbe tesszük, de itt nem ez a kérdés. A szélső ülésen csak a befelé dőlés miatt lehet maximumig kihúzni a fejtámlát, egyébként megfogja a tető. 

Kicsit csálé, nem?


Maga az autó kevésbé magas, mint a Fabia, ezért a szülő nehezebben hajolgat be, amikor a gyereket beköti (ez egyébként általában érvényes a négyajtós kocsikra). Az üléspad arányaiból látszik, hogy a középső hely szűkebb, a csatokat is ide integrálták. Ráadásul hogyan! Az A6-os egy Tigris tank. 

Amit rögzítettek, azt odavasalták: a csatok nemhogy nem lifegnek (egyik véglet), de olyan merevek (másik véglet), hogy a biztonsági öv csak merőlegesen talál bele a csatba, a kézfejnek pedig nincs ehhez helye. 

Tigristanknál nincs lötyögés!!


A középső ülést ki kell mozdítani, ALÁ becsatolni az övet, majd visszarakni az ülést. Na most, próbáljon bárki egy gyerekkel megrakott gyerekülést kijjebb húzni, bekötni, visszarakni stb. Audi A6: kettes, maximum kegyelem-hármasalá.

Passat: az Audihoz képest kicsit jobb a helyzet. A befelé dőlés kisebb (kevésbé formázott pad), a csatok tartójának van egy kis játéka. Nem tágasabb a beltér, hanem könnyebb az ülések kezelése. 

Ez a Passat. Stílusos.

A középső üléshely itt is szűk, a szélsők fejtámlái itt is határoltak, de a csatok kezelhetősége miatt az összkép jobb. Erős hármas, majdnem négyesalá. Viszont érvényes mindkét nagyobb autóra, hogy az átlagnál erősebben formázott (=felnőttnek kényelmes) ülésekre nem támaszkodik föl tökéletesen egy gyerekülés támlája és padja („lötyöghet”), még egyetlen gyerekülés használata esetén sem könnyű megtalálni a jó helyzetet. Ez nem tetszett.

Jobb, mint az Audi A6, de nem az igazi ...

Focus: itt is van némi ülésformázottság, de a három gyerekülés egyenesen áll, jól elférnek, még a becsatolás is itt volt a legkönnyebb.

Egyszerűbb a Focus hátsó padja, mint a másik kettőé.


 Negatívuma, hogy nem túl tágas a fejtér és a lábtér: a szélső ülés fejtámlája megakad a tetőben, a behajoló felnőtt is vigyázzon a homlokára/tarkójára. Az összkép itt jobb, négyest kap a Focus. Kombiként valószínűleg még jobb lenne.

Rendezettebbnek tűnik.

Lehet, hogy részeredményeikben jobbak, de összképben a Fabiát nem nyomta le egyik sem. Kicsit olyan, mint egy B-csoportos raliautó. A parkolóban nem választanád, de a pályán mindent visz.  Keressük a trónfosztót! Valami azt súgja, hogy körülnézünk az egyterűek és a terepjárók között - három különálló ülés rulez!

Folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése