2016. szeptember 20., kedd

KIA Niro - a hibridek már a spájzban vannak?

Modellbemutatón jártam.

Tíz évvel ezelőtt még röhögtem azon, hogy a Hyundai-KIA konszern a világ 5. legnagyobb autógyártójává akart válni.

Tíz évvel ezelőtt még ekéztem a hibrideket, mert a Toyota Priusa drága volt és nemszeretem módon működött. Kifejezetten nem tetszik a CVT váltó, ami a mai napig rossz japán szokásként megmaradt.

Nagyszájú?
Aztán mára mindkettő kacagásom elismerő mosolyba fordult át. A koreaiak ugyanis a kitűzött célt teljesítették és mindemellett most egy olyan autót dobtak piacra, ami elsőre egészen vállalhatónak tűnik.

A Niro hibridnek épült. Más motorizáltság - egyelőre(?) - nem is érhető el.Az új egyhatos benzinmotor mellé bekerült egy elektromotor - eddig hagyományos a recept. A váltó viszont 6 fokozatú, duplakuplungos. Mivel az SUV szegmens is éppúgy fejlődik, mint a hibrid autózás, ezért logikus volt az autót egy városi terepjárónak tervezni. Divatos és modern. Eddig jó.A Niro nagyobb, mint egy Cee'd, de leheletnyit kisebb, mint a Sportage, noha utóbbi tengelytávjánál nagyobb az autó alapja, így a belső térérzet egészen kellemes.Belül visszafogott és modern a KIA, nem sokkolja a használót úgy, mint mondjuk egy Prius.

Ami az árakat illeti, nem sokkal 7 millió felett indul, ami egy ilyen jellegű autótól szerintem nem sok. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hibrid autók híresen megbízhatóak, gondozásuk, karbantartásuk nem megterhelő és van rá 7 év KIA garancia, nos, akkor nem lepne meg, ha gyorsan slágerré válna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése