2015. szeptember 30., szerda

A Nagy Gyerekülés Teszt - Bevezető




Ígértük, elkezdjük. Ám először nézzük az általános feltételeket, adatokat, amelyekre a további autóknál már nem térünk ki külön. 

A családban a három gyerkőc kora: három és fél, hat és fél, kilenc évesek. Átlagos testalkatúak. A jelenleg használt ülések ugyanebben a sorrendben: Römer King TS 9-18 kg (I. kategória), Cybex Free 15-36 kg (II/III. kat.), Cybex Solution Tourago 15-36 kg (II/III. kat.), és egyik sem isofixes, de teljesítik az ECE R44/04 szabványt, és az ADAC (Német Autóklub) tesztjeiben a legjobbak között vannak. 

Több éves darabok, anno 45-50 ezer Ft körül volt a Römer, 25 ezer körül a Cybex-ek. Mindhárom ülést az autó hárompontos övével rögzíthetjük, de míg a Cybex esetében a gyermeket is ez tartja, addig a Römernél van egy beépített ötpontos öv. 

A Römer van a jobb oldalon, az a legvédettebb hely az autóban, középen a középső srác, hogy apa jobban kilásson hátra, bal szélen ül a legnagyobb. A kicsi lassan kinövi az I. kategóriát (a feje teteje feljebb lesz az ülés tetejénél), a legnagyobb pedig már csak a magasító részt használja az ülésből, a háttámla ugyanis leszedhető. 

Tudom, hogy sok szülő az 5-6 éves gyerekét is magasítóba ülteti, kényelem, spórolás, tájékozatlanság az oka, mittudomén, de ilyenkor a felnőttre méretezett beltér védelme kevés egy olyan kis testnek. Attól, hogy az övet feléri, a feje és a felsőteste nem lett kevésbé sérülékeny, nem is ott helyezkedik el, ahol egy felnőtté, tehát kell a fej- és oldalvédelmet ellátó támla. 

Tapasztalatom szerint akkor érdemes váltani, amikor túl magas vagy vaskos lesz ahhoz a gyerek, hogy elférjen a II-III. kategóriás ülésben. Hamarabb növi ki széltében, mert a fejtámlát magasra lehet húzni.


Mit nézünk egy adott autónál? 

Elsősorban azt, hogy a hátsó üléspadra egymás mellé elfér-e a három gyerekülés. A második szempont, hogy mennyire könnyű/nehéz a gyerekek bekötése úgy, hogy gyors legyen, nekik és nekem ne fájjon. Van, hogy az ember nem fér hozzá az ülésben lévő csathoz, de legalább megvágja a kezét valami vas, esetleg az öv tekeredik el a francba. 

Végül az sem mindegy, hogy az autó ülésébe mennyire illeszkedik, mennyire támaszkodik bele a gyerekülés holtjáték nélkül. Hisz annál biztonságosabb, és a helyet is így lehet a legjobban kihasználni. 

Hamarosan folytatjuk, addig tippelhettek, mire elég az előző generációs Skoda Fabia Combi utastere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése